Geef je baby het allerbeste

geef je baby het allerbest

Zodra je baby is geboren, en waarschijnlijk zelfs daarvoor al, wil je maar één ding: zorgen dat dat kleine mensje veilig en gezond blijft. Daarin zijn ze de eerste jaren volledig van jou afhankelijk. De meeste jonge ouders bereiden zich goed voor maar gaandeweg ontdek je ook dingen waar je in eerste instantie misschien toch niet had gedacht. Dat geeft niks want uiteindelijk leer je elke dag iets bij en komt het met je kind helemaal goed.

Omdat we snappen dat het toch ontzettend wennen is, zetten we een aantal aandachtspunten en handige tips voor de eerste weken na de bevalling even voor je op een rij. Heb je vragen of voel je je onzeker in het maken van keuzes in de zorg van je baby. Neem dan gerust contact op met ons consultatiebureau!
 

1 Voeding

Vrijwel direct na de bevalling zul je je kindje gaan voeden. De meeste vrouwen doen dat door middel van borstvoeding. De moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft en helpt daarnaast om de weerstand van je kindje een ‘kick-start’ te geven. Soms komt de borstvoeding moeilijk op gang, lukt het niet om je kindje goed aan te leggen of wil papa ook wel eens zijn steentje bijdragen. In dat geval kan kolven een oplossing bieden of eventueel flesvoeding. Een lactatiekundige kan je hier alles over vertellen en je helpen in het maken van de beste keuze.

TIP: Je kunt borstvoeding na het kolven heel lang bewaren door het in te vriezen. Door plastic ijsklontjeszakken te gebruiken kun je ook nog eens de juiste dosering heel makkelijk afmeten; één ijsklontjesvakje komt overeen met 10cc vloeistof.
 

2 Niet te warm/niet te koud

Zeker in de winter heb je misschien de neiging je kind van top tot teen in warme kleren te verpakken. Als je buiten gaat wandelen is dat op zich prima, maar binnen met de verwarming aan kan het dan al snel veel te warm worden voor je baby. Hun lichaam is nog niet in staat de temperatuur goed te regelen. In een kamer waar het 20 graden is, is een romper, een shirt met lange mouwen een broekje of jurkje met maillot en een lichte deken voldoende om je kindje warm genoeg te houden. In de eerste twee weken wordt vaak aangeraden om je kind ook een mutsje te laten dragen om het hoofd te beschermen tegen de kou.

TIP: Ook bij het badderen is het belangrijk om te zorgen dat het water de juiste temperatuur heeft. Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Dit kun je het beste meten met een speciale badthermometer. De techniek met de elleboog in het water is op zich prima maar niet altijd betrouwbaar.
 

3 Slapen en rusten

In de eerste maanden slaapt je kindje het grootste gedeelte van de dag (en hopelijk de nacht). Die rust is belangrijk dus zorg dat je kind een rustige plek heeft om te slapen en niet de hele dag door in het lawaai van de woonkamer staat. Zorg dat bezoek altijd vooraf even contact opneemt en laat je niet verleiden je kindje wakker te maken omdat oma zo graag even wil knuffelen met de nieuwe baby. 

TIP: Omdat je als jonge ouder vaak erg moet wennen aan de nieuwe situatie en ook de nachten gebroken worden door de voedingen, is het een absolute aanrader om zelf ook, terwijl je kind slaapt, even een dutje te doen. Een half uurtje is vaak al voldoende om een beetje bij te tanken. Even geen afspraken of het huishouden dus, maar lekker liggen en uitrusten. Je zal merken dat dit je meer oplevert dan een schone keuken!
 

4 Dagelijkse verzorging

Je baby poept en eet, slaapt en huilt. Klinkt makkelijk. Toch komt er nog een hoop verzorging bij kijken. Schone luiers, flessen die uitgekookt moeten worden, badjes en wat moet je met die rare schilfers op het hoofdje van je kleine schat? Dat laatste is trouwens ‘berg’ en is een doodgewoon verschijnsel en het verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Je kunt het dus het beste gewoon laten zitten. Eventueel kun je het eens per dag met een zachte borstel uit de haartjes kammen maar probeer het hoofdje van je baby niet teveel te belasten aangezien hun schedel nog erg zacht is. Als je baby veel last heeft van luieruitslag kun je dit verzachten met een dikke vette crème zonder geurstoffen. Dit kun je gewoon bij de drogist kopen. Ook helpt het om bij elke verschoning en na het badderen de huid (ook tussen de plooitjes) goed te drogen met een zachte doek.

TIP: Plan elke dag even een korte schoonmaakronde in, waarbij je de flessen uitkookt, de aankleedtafel en het bedje afneemt met een natte doek en minimaal twee keer per week het beddengoed en de hoes om het aankleedkussen vervangt. Zo wordt het een routine waar je op een gegeven moment nauwelijks meer over na hoeft te denken.
 

5 Naar buiten en bezoek

Een pasgeboren baby is nog nauwelijks bezig met de wereld om hem of haar heen. Het ervaart die wereld echter wel. Fel licht, herrie, opgetild en weer neergelegd worden, muziek, stemmen. Het komt allemaal binnen maar heeft nog geen betekenis. Het kan prettig zijn maar ook stressvol. Besef dat wanneer je met je kind naar buiten gaat of wanneer er bezoek komt. In beide gevallen is het natuurlijk prima om lekker naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten maar hou het kort. Een half uurtje buiten lopen of op schoot bij opa is voor je kindje al een indrukwekkende gebeurtenis.

TIP: Ook de winterzon kan voor je kindje behoorlijk fel zijn. Zet dus altijd de kap van de kinderwagen omhoog of gebruik een speciaal parasolletje om de huid en de ogen van je kleintje te beschermen tegen het licht.
 

6 Kwaaltjes en ziek zijn

Het is niet leuk maar het hoort erbij. Je kindje zal af en toe ziek zijn. Belangrijk is om niet in paniek te raken en rustig na te denken over de beste manier hier mee om te gaan. Veel kwaaltjes zoals spruw of verkoudheid gaan met voldoende rust en geduld vanzelf weer over. Wanneer je baby koorts krijgt is het belangrijk om wel altijd even advies te vragen aan je huisarts!

TIP: Bezoek kan ongemerkt veel bacteriën met zich meebrengen waar je kindje nog geen afweer tegen heeft opgebouwd. Op zich is dat niet erg maar vraag bezoek altijd bij binnenkomst even hun handen te wassen en thuis te blijven als ze zich verkouden of grieperig voelen.